top of page
ČOKOLADNE REZINE Z MALINAMI IN MEDOM
Čokoladne rezine z malinami in medom

Za kampanjo in natečaj #začebele sem ustvarila še en slasten recept z medom. V natečaju lahko sodeluješ tudi ti in osvojiš enega izmed Bosch aparatov. A ni carsko?! Katere so nagrade, kako sodeluješ in več o kampanji pa si lahko pogledaš na spletni strani www.zacebele.si

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 17 x 27 cm.

Biskvit

3 jajca (velikostni razred M)

90 g sladkorja v prahu

70 g gladke moke

20 g grenkega kakava v prahu

Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo v ogreti pečici na 180°C 15 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži. Pripravimo kakav za vlaženje in ga ohladimo.

Vlaženje biskvita

150 ml mleka

3 jedilne žlice instant kakava

Malinov žele

250 g zamrznjenih malin

50 ml vode

100 g cvetličnega medu

3,5 lističev želatine (tri lističi in pol)

Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Maline, vodo in med zavremo. Zmeljemo jih s paličnim mešalnikom in nekoliko ohladimo. V toplem pireju raztopimo ožete lističe želatine in ga na sobni temperaturi ohladimo. 

Čokoladna krema 

120 g temne čokolade

1 polna čajna žlička medu (približno 20 g)

350 g sladke smetane za stepanje

1 listič želatine

Čokolado s 100 g smetane stopimo nad paro, ostalo smetano pa stepemo in damo na hladno. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Stopljeni čokoladi dodamo med, nato v njej raztopimo ožet listič želatine in jo ohladimo do mlačnega. Čokoladi nato z lopatko primešamo stepeno smetano. 

Biskvitu odstranimo kožico in ga prečno prerežemo na dve enaki plasti. Spodnji biskvit damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo okvir. Premažemo ga s slabo polovico kreme in površino gladko poravnamo. Kremo enakomerno prelijemo z malinovim pirejem in damo v hladilnik, da se žele strdi. Ostalo čokoladno kremo hranimo na sobni temperaturi. 

Ko je malinov žele strjen, ga premažemo z ostalo kremo - 3 žlice prihranimo za premaz - in jo gladko poravnamo. Na kremo položimo drugo plast biskvita in navlažimo. Premažemo ga s prihranjeno kremo in površino poravnamo. Damo v hladilnik in pripravimo glazuro.

Čokoladna glazura

80 g sladke smetane za stepanje

65 g temne čokolade

1 čajna žlička medu (približno 20 g)

Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po nasekljani čokoladi, ki smo ji dodali med. Počakamo eno minuto in z lopatko gladko zmešamo. Čokolado nekoliko ohladimo in jo enakomerno prelijemo po kremi. Pecivo ohlajamo vsaj 5 ur, nato ga narežemo in dekoriramo. 

bottom of page