top of page
ČOKOLADNA PITA S FRANGIPANOM
Čokoladna pita, čokoladna pita s frangipanom

Sestavine ustrezajo pekaču za pito premera 30 cm. 

Krhko testo
300 g gladke moke
120 g sladkorja v prahu
1/3 žličke sode bikarbone
malo soli
150 g hladnega masla
1 jajce (M)
1 rumenjak (M)
moka za valjanje
Iz vseh sestavin na hitro zgnetemo testo. Testo sploščimo, ovijemo z živilsko folijo in za vsaj pol ure damo v hladilnik. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.
Frangipan 
100 g mehkega masla (ne stopljenega)
100 g sladkorja v prahu
100 g mletih mandljev (lešnikov, orehov ali pistacij)
1 jajce (M)
Najprej eno minuto stepamo maslo, nato mu med stepanjem dodamo sladkor v prahu in mandlje. Nazadnje dodamo še jajce in gladko zmešamo. Damo v hladilnik.
Testo na pomokani delovni površini razvaljamo v krog, ki je nekoliko večji od premera pekača in ga z rokami ali s pomočjo valjarja prestavimo v pekač. Enakomerno ga razporedimo po pekaču (do vrha) in višek testa odstranimo. Dno prebodemo z vilico in za 15 minut damo v hladilnik, da gre testo v pečico hladno. Ohlajeno testo prestavimo v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Po 15 minutah testo vzamemo ven in ga ohladimo do mlačnega, temperaturo pečice pa znižamo na 160 stopinj.
Po ohlajenem testu enakomerno razporedimo frangipan in pečemo še približno 15 minut. Pečeno testo s frangipanom vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo.
Čokoladni ganaš
350 g jedilne čokolade
280 g sladke smetane za stepanje
Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po kapljicah čokolade (ali nasekljani čokoladi). Počakamo eno minuto, nato z lopatko gladko zmešamo - mešamo počasi. Čokolado enakomerno prelijemo po testu in pito damo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema učvrsti. Ohlajeno pito poljubno dekoriramo.
bottom of page