top of page
ČOKOLADNA TORTA
Z GOZDNIMI SADEŽI
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži
Čokoladna torta z gozdnimi sadeži

Pred vami je recept za noooro dobro, svežo in sočno čokoladno torto z gozdnimi sadeži. Ta torta ima meni popolno ravnotežje med sladkim in kislim. Kljub temu, da je čokoladna, premore ogromno svežine. Količine za sadni pire in vlaženje biskvita so okvirne, zato bo potrebno malce prilagoditi po svojem okusu. Čokoladna krema je pa moja najljubša - brez želatine, hitro pripravljena, stabilna in rahla. 

Sestavine ustrezajo torti velikosti cca 27 x 20 cm.

Biskvit

6 jajc (M)

270 g kristalnega sladkorja

280 g gladke moke

25 g grenkega kakava

10 g škroba

120 ml mleka

120 ml olja

12 g pecilnega praška

Pečico segrejemo na 180°C. Jajca ločimo. Rumenjake in 170 g sladkorja bledo stepemo. Prilijemo mleko in dobro premešamo. Dodamo še olje in mešamo eno minuto. Suhe sestavine premešamo in presejemo k rumenjakom; dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Beljake in 100 g sladkorja stepemo v čvrst sneg. Nekaj žlic snega v maso vmešamo z ročnim mešalnikom, ostalega pa nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo 35-40 minut - naredimo preizkus z zobotrebcem. Pečen biskvit po 5 minutah vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na tri enake dele.

Sadni pire

400 g zamrznjenih gozdnih sadežev

100 g zamrznjenih jagod

100 ml vode

100 g kristalnega sladkorja*

20 g vaniljevega sladkorja*

10 ml višnjev liker

20 ml sirupa amarene

5 lističev želatine

* količino sladkorja si prilagodite, ker so količine okvirne

Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Sadje, vodo in sladkorje počasi segrejemo do vretja in s paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Dobiti moramo gostljato kašo, kateri dodamo še liker in sirup. Pire še minuto pokuhamo, ga odstavimo in v njem stopimo ožeto želatino. Ohladimo. 

Vlaženje biskvita

4 dl vode

20 g limoninega sladkorja

20 g kristalnega sladkorja

15 ml sirupa amarene

*tudi tukaj si količino prilagodite, ker so količine okvirne

Čokoladna krema

260 g temne čokolade (43 - 45%)

500 g mascarpone sira (izberite čvrstejšega: Spar, Spin)

50 g sladkorja v prahu

2 stiska vaniljeve paste

420 g sladke smetane za stepanje

Mascarpone sir gladko zmešamo s sladkorjem in vaniljo. Sladko smetano stepemo (ne prečvrsto). Čokolado stopimo nad paro in ohladimo do mlačnega. Mlačno čokolado zlijemo k mascarpone siru in z ročnim mešalnikom dobro premešamo - vmes postrgamo steno posode. Nazadnje z lopatko nežno vmešamo stepeno smetano.

Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, navlažimo in namestimo okvir ter acetatno folijo. Premažemo z dobro tretjino kreme, površino gladko poravnamo in po kremi razporedimo polovico sadnega pireja. Pokrijemo z drugim biskvitom in postopek ponovimo. Končamo z zadnjim biskvitom (ki ga prav tako navlažimo) in ga premažemo s preostalo kremo. Torto damo v hladilnik, najbolje čez noč. Ko je torta dobro ohlajena, jo premažemo z ganašem in dekoriramo.

Ganaš za premaz torte

280 g temne čokolade

150 g sladke smetane

Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po čokoladi. Počakamo eno minuto in z lopatko zmešamo v gladko kremo. Ganaš nekoliko ohladimo in z mlačnim prelijemo ter premažemo torto - delamo hitro, saj se hitro trdi. 

Ganaš za dekoracijo

180 g temne čokolade

165 g sladke smetane

Pripravimo po enakem postopku kot za premaz. Ganaš na dotik pokrijemo s plastično folijo in ohladimo na sobno temperaturo, nato ga prestavimo v hladilnik, da se učvrsti do primerne gostote za brizganje.

 

Če ganaš preveč ohladimo, ga držimo na sobni temeperaturi in občasno premešamo, dokler se omehča do primerne gostote.

 

Za brizganje sem uporabila francoski nastavek (zvezdast) premera 10 mm. Torta je dekorirana s suhim jedilnim cvetjem in liofiliziranim sadjem.

bottom of page