top of page
ČOKOLADNE KOCKE S SKUTO IN JAGODAMI
Čokoladne kocke s skuto in jagodami

Čokoladne kocke s skuto in jagodami so sočne in puhaste, pa še osvežujoče! Če imate radi kombinacijo čokolade, svežih krem in sadja, vam bodo zagotovo všeč. 

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 17 x 27 cm.

Najprej pripravimo jagode:

400 g svežih jagod

2 vaniljeva sladkorja

Jagode operemo in očistimo. Narežemo jih na drobne kocke, prestavimo v globok krožnik in premešamo z vaniljevim sladkorjem. Tako jih pustimo vsaj eno uro, da spustijo sok. Sok prihranimo.

Biskvit

3 jajca (velikostni razred M)

100 g kristalnega sladkorja

70 g gladke moke

20 g grenkega kakava v prahu

Pečico ogrejemo na 180°C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Moko in kakav premešamo ter presejemo na jajčno maso. Nežno vmešamo z lopatko in maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno). Pečemo v ogreti pečici približno 12 minut. Pečen biskvit previdno vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.

Skutina krema

300 g pasirane skute

350 g sladke smetane za stepanje

100 g sladkorja v prahu

5 lističev želatine

20 g sladke smetane

Sladko smetano stepemo in damo na hladno. Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Skuto gladko zmešamo s sladkorjem v prahu. 20 g smetane segrejemo (ne sme zavreti) in v njej stopimo ožete lističe želatine. Prilijemo jo k skuti in z ročnim mešalnikom dobro premešamo. Nazadnje z lopatko primešamo stepeno smetano. Kremo razdelimo na dva enaka dela.

Sestavimo pecivo:

Jagode odcedimo in soku prilijemo še toliko vode, da dobimo 2 dl tekočine.

Biskvit prečno prerežemo na dve enaki plasti. Spodnjo plast biskvita damo na podstavek in navlažimo z 1 dl tekočine. Na tanko premažemo s kremo, posujemo s polovico jagod in premažemo z ostalo kremo (polovica). Pokrijemo z drugo plastjo biskvita in postopek ponovimo (1 dl tekočine, druga polovica jagod in ostala polovica kreme). Površino gladko poravnamo in damo v hladilnik, da se krema učvrsti.

Čokoladna glazura

65 g temne čokolade

90 g sladke smetane

Smetano segrejmo do vretja in jo prelijemo po na drobno narezani čokoladi. Počakamo eno minuto in nato z lopatko gladko zmešamo. Čokoladno glazuro enakomerno premažemo po hladni kremi in pecivo vrnemo v hladilnik, da se dobro ohladi. Ohlajeno pecivo poljubno narežemo in dekoriramo.

bottom of page