top of page
ČOKOLADNO MALINOVA TORTA
Čokoladno malinova torta

Sestavine ustrezajo pekaču premera 18/19 cm.

Čokoladni biskvit

3 jajca (velikostni razred M)

120 g kristalnega sladkorja

30 ml vode

40 ml olja

100 g gladke moke

20 g kakava v prahu

6 g pecilnega praška

Pečico segrejemo na 180° C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 8-10 minut. Med stepanjem počasi prilivamo vodo in stepamo še 5 minut. Prilijemo olje in ga z lopatko vmešamo k masi. Na maso presejemo moko s kakavom in pecilnim praškom in nežno vmešamo z lopatko. 

Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 23-25 minut - naredimo preizkus z zobotrebcem. 

Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo. 

Svetel biskvit

2 jajci (velikostni razred M)

60 g kristalnega sladkorja

20 ml vode

30 ml olja

75 g gladke moke

4 g pecilnega praška

Svetel biskvit pripravimo po enakem postopku kot temnega. Pečemo ga približno 15-17 minut - naredimo preizkus z zobotrebcem. 

Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga prestavimo na mrežo in še mlačnega ovijemo s plastično živilsko folijo. 

Med hlajenjem biskvitov si pripravimo poljubno raztopino za vlaženje (potrebovali je bomo približno 160-200 ml, navlažimo po okusu).

Čokoladna krema

100 g temne čokolade (50%)

30 ml mleka

1,5 lističa želatine

240 g sladke smetane za stepanje (36%)

Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Koščke čokolade s 30 ml mleka raztopimo nad paro ali s 15 sekundnimi intervali v mikrovalovni pečici. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.

V stopljeni čokoladi raztopimo ožete lističe želatine (po potrebi dogrejemo nad paro ali v mikrovalovni pečici 5 sekund) in čokolado ohladimo do mlačnega. Še topli čokoladi nežno, z lopatko v treh korakih primešamo hladno stepeno smetano.

Temni biskvit prerežemo na dva diska, debela cca 2 cm. Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Premažemo ga s čokoladno kremo (2 žlici kreme prihranimo) in površino poravnamo. 

Svetel biskvit odrežemo tako, da dobimo disk debeline cca 2 cm. Položimo ga na čokoladno kremo in nežno pritisnemo. Navlažimo.

Malinova krema

80 g zamrznjenih malin

45 g kristalnega sladkorja

1,5 lističa želatine

150 g mascarpone sira

15 g sladkorja v prahu

180 g sladke smetane za stepanje (36%)

Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Želatino vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. Maline s sladkorjem segrejemo do vretja, jih pretlačimo in odstavimo. V toplem pireju raztopimo ožete lističe želatine. Mascarpone sir gladko razmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo malinov pire in dobro premešamo. Nazadnje z lopatko v dveh korakih primešamo stepeno smetano. Kremo premažemo po svetlem biskvitu in površino poravnamo. 

*** malinovi kremi poljubno dodamo plast odtajanih ali svežih malin.

Na kremo položimo preostali temni biskvit in ga nežno pritisnemo ob kremo. Biskvit navlažimo in premažemo s prihranjeno čokoladno kremo. 

Torto damo v hladilnik čez noč ali za vsaj 6 ur, nato jo premažemo z ganachejem.

Ganache

300 g temne čokolade (50%)

150 g sladke smetane za stepanje (36%)

Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po koščkih čokolade. Počakamo eno minuto in z lopatko počasi mešamo, da dobimo gladko kremo. Ganache pred uporabo ohladimo na sobno temperaturo.

S pomočjo paletnega noža na torto nanesemo najprej prvi, tanek premaz (crumb coat) in torto damo v hladilnik, da se premaz strdi. Ganache nanesemo najprej na vrh torte, nato ga premažemo še po straneh in gladimo z gladilko. Ko smo z videzom zadovoljni, torto damo v hladilnik za eno uro, da se premaz strdi. Nazadnje z gladilko popravimo še robove in torto poljubno dekoriramo.

Pred razrezom torto držimo 15 minut na sobni temperaturi, da se ganache nekoliko omehča. 

bottom of page