top of page
JAFFA CHEESECAKE REZINE
jaffa cheesecake, jaffa rezine, jaffa kocke, cheesecake, jaffa, jaffa cake

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 24/26cm ali 20x30/22x32

Jaffa keks biskvit


2 jajci
60g sladkorja 
5g vanilijevega sladkorja 
30g moke 
30g gustina
1/4 čž soli

Jajca s soljo in sladkorji na najvišji hitrosti miksamo 10-15 min. Presejemo moko z gustinom in počasi, z dvižnimi gibi z lopatko dobro premešamo. Vlijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač, poravnamo in pečemo 15-20 min na 180 stopinj.

Krema


Če niste ljubitelji cheesecake-ov z rahlo slankastim okusom, kremni sir zamenjajte za mascarpone (z mascarpone se doda želatino po potrebi, saj je sam po sebi bolj čvrst).

Lupinica in ostanek soka 4 pomaranč (3,5 dl potrebujemo za žele)
3 dl smetane (tekoče)
400 g kremnega sira, najbolje Philadelphia (oz menjava z mascarpone) 
150 g sladkorja v prahu 
1 želatina fix

Vse sestavine damo v posodo in miksamo, da dobimo gladko, gosto kremo. Del kreme na tanko premažemo po biskvitu, poravnamo in preko prelijemo rahlo ohlajen pomarančni žele (kremo premažemo zato, da se žele ne bi vpil v biskvit - tega nočemo!). Postavimo v zamrzovalnik ali hladilnik. Ko je žele strjen, premažemo še z ostalo kremo, poravnamo in damo v hladilnik.

Pomarančni žele


3,5dl pomarančnega soka 
1,5dl vode
75g sladkorja 
10 lističev želatine

Želatino namočimo. Medtem vodo segrevamo s sladkorjem, da se stopi. Vmešamo ožeto želatino nato prilijemo še pomarančni sok. Dobro premešamo. Rahlo ohladimo, ga najprej z žlico razporedimo po kremi nato pa počasi vlijemo (obod naj dobro tesni). Damo v zamrzovalnik ali hladilnik, da se strdi.

Mousse temne čokolade


5g mlete želatine
2 jž vode
100g mleka
175g temne čokolade 
250g smetane

Čokolado nasekljamo na majhne koščke, želatino namočimo. 
Mleko segrevamo do vretja in odstavimo. Malo počakamo, nato v njem raztopimo želatino. Prelijemo po čokoladi, počakamo 2 minutki in z lopatko mešamo, da se stopi (če se vam je pri tem čokoladna mešanica preveč ohladila, postavite posodo nad paro z nizko temperaturo in mešajte, dokler se čokolada ne stopi in masa lepo poveže). 
Stepemo smetano in jo z lopatko v več korakih vmešamo v čokolado.

Premažemo po kremi, poravnamo in dobro ohladimo.

bottom of page