top of page
JAGODNA TORTA
Jagodna torta

Sestavine ustrezajo pekaču premera 18/19 cm. 

Biskvit

4 jajca M velikosti

120 g sladkorja

110 g gladke moke

Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in jo z lopatko nežno vmešamo. Maso razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili  s papirjem za peko (dno) in pečemo v ogreti pečici na 180°C 20 minut. Pečen biskvit par minut ohlajamo v pečici z oprtimi vrati, nato mu snamemo obroč in ga ohladimo na mreži. Ohlajen biskvit prerežemo na tri enake diske.

Sladkorna raztopina

2 dl vode

30 g sladkorja (pomarančni, limonin ali vaniljev)

Vodo zavremo s sladkorjem in ohladimo.

Krema

250 g svežih jagod

1 vaniljev sladkor

250 g mascarpone sira

250 g sladke smetane za stepanje

70 g sladkorja v prahu

2 kapljici jagodne arome (odvisno od aromatičnosti jagod)

3 lističi želatine

100 g drobno nasekljanih svežih jagod

Sladko smetano stepemo in damo na hladno. 250 g jagod očistimo in zmeljemo v pire. Lističe želatine za vsaj 5 minut namočimo v hladni vodi; jagodni pire segrejemo z vaniljevim sladkorjem in v njem raztopimo ožete lističe želatine. Mascarpone sir gladko razmešamo in mu med mešanjem prilijemo jagodni pire. Dobro zmešamo, da se sestavine povežejo. Dodamo sladkor v prahu in jagodno aromo po potrebi. Ponovno dobro premešamo; nazadnje z lopatko primešamo stepeno smetano. 

Biskvit postavimo na podstavek in mu namestimo obroč. Navlažimo ga s sladkorno raztopino, premažemo s slabo polovico kreme in posujemo s polovico nasekljanih jagod (ne do roba). Ponovimo z drugim biskvitom in kremo, par žlic kreme pustimo za premaz tretjega biskvita. Torto damo za vsaj 4 ure v hladilnik, da se krema učvrsti. Ohlajeno torto poljubno dekoriramo.

bottom of page