JAGODNA TORTA BREZ PEKE
Jagodna torta brez peke

Jagodna torta brez peke je enostavna za pripravo in zanjo potrebujemo le nekaj sestavin. Torta je sveža, lahka, kremna in takoooo jagodna! Ravno pravšnja sladica za tople dni, ki (upam) prihajajo!

Sestavine ustrezajo torti premera 19 cm.

Za obod potrebujemo 18 savoiardi piškotov, za dno in vmesno plast 12 (2x po 6).

Raztopina za vlaženje piškotov

2 dl vode

2 limonina sladkorja (20 g)

Jagodna krema

300 g zamrznjenih jagod

30 g kristalnega sladkorja

3,5 lističa želatine 

100 g mascarpone sira

40 g sladkorja v prahu

250 g sladke smetane za stepanje

Sladko smetano stepemo in damo na hladno. Jagode in 30 g sladkorja v kozici na nizki temperaturi segrevamo, da spustijo sok in se omehčajo. Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Jagode spasiramo v pire, ga segrejemo in v njem raztopimo ožeto želatino. Mascarpone sir gladko zmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo mlačen jagodni pire in z ročnim mešalnikom dobro premešamo, da se sestavine povežejo. Nazadnje z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.

Na podstavek namestimo obroč. Piškote s spodnjo stranjo na hitro pomočimo v raztopino in jih zložimo po obodu obroča tako, da je del piškota, ki je posut s sladkorjem, na zunanji strani (kot na fotografiji). S piškoti pokrijemo tudi dno (namočimo jih enako kot za obod, s spodnjo stranjo in na hitro), le da obrnemo piškote s sladkorjem posuto stranjo navzdol. 

Piškote prelijemo s polovico kreme in površino poravnamo. Ponovimo s še eno plastjo piškotov in preostalo polovico kreme. Torto damo za vsaj 6 ur v hladilnik, najbolje čez noč.