top of page
JESENSKA PITA
Jesenska pita

Poimenovala sem jo jesenska pita, ker me okusi spominjajo na jesen. Kombinacija vaniljeve kreme, hrušk, čokolade in lešnikov je enostavno popolna. Najbolje, da se prepričate sami!

Sestavine ustrezajo pekaču za pito premera 30 cm.

Priporočam, da uporabite pekač z odstranljivim dnom - tako pito z lahkoto vzamemo iz pekača.

Vaniljeva krema

4,5 dl mleka

3 rumenjaki

90 g sladkorja

50 g škroba

Sredica vaniljevega stroka ali vaniljeva pasta

4 dl mleka zavremo. 0,5 dl mleka gladko zmešamo z rumenjaki, sladkorjem, škrobom in vaniljo. Vrelemu mleku prilijemo jajčno mešanico in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler dobimo gladko in gosto kremo. Kremo na stik pokrijemo s plastično folijo in ohladimo.

Krhko testo

300 g moke

120 g sladkorja v prahu

150 g hladnega masla

1 rumenjak

1 celo jajce

žlička pecilnega praška

Vse sestavine damo v večjo posodo in na hitro zgnetemo v mehko testo. Ovijemo ga v plastično folijo in za pol ure damo v hladilnik.

Hruškov nadev

6 zrelih hrušk

1 zamašek ruma

2 žlički cimetovega sladkorja (Kotanyi)

1 žlica limonovega soka

Hruške olupimo in jim odstranimo trde dele. Narežemo jih na drobne kocke, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo.

Na pomokani površini razvaljamo testo v obliki kroga. Le to naj bo nekoliko večje od premera pekača. Previdno ga prestavimo v pekač, ki smo ga namazali z maslom. Testo enakomerno razporedimo vse do vrha pekača, višek testa odrežemo in testno prepikamo z vilico. Pekač s testom za 10 minut damo v hladilnik. Pečico ogrejemo na 180 stopinj.

Vaniljevo kremo razmešamo in jo enakomerno namažemo po testu. Po kremi razporedimo hruškov nadev in ga gladko poravnamo. Pi potisnemo v pečico in pečemo 30-35 minut. Pečeno pito na pultu ohladimo do mlačnega.

Čokoladni ganaš

200 g sladke smetane za stepanje

140 g temne čokolade

60 g mlečne čokolade

In še: Nasekljani praženi lešniki

 

Smetano v manjši kozici segrejemo do vretja. Ko zavre jo odstavimo in ji dodamo nasekljano čokolado. Počakamo eno minutko in nato z metlico zmešamo v gladko kremo. Ganaš enakomerno premažemo po hruškah in posipamo s praženimi lešniki.

bottom of page