top of page
KARAMELNA TORTA Z MALINAMI
Karamelna torta z malinami, karamelna torta

Če imate radi karamelo, vam bo ta tortica zagotovo všeč. Sestavljena je iz kakavovega biskvita, nežnega karamelnega moussa in pokuhanih malin, ki dajo tortici svežino. Če ne želimo sadnega pridiha, lahko maline izpustimo in dobili bomo -še vedno- odlično torto.

Sestavine ustrezajo pekaču premera 18 cm.

Biskvit

3 jajca (M)

100 g sladkorja

70 g gladke moke

20 g grenkega kakava v prahu

Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo vsaj 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in z lopatko nežno vmešamo. Maso enakomerno razporedimo po pekaču. obloženim s papirjem za peko (dno) in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 20 minut. Pečen biskvit 5 minut ohlajamo v pekaču, nato ga vzamemo iz pekača in ohladimo na mreži.

Malinov nadev

150 g zamrznjenih malin

35 g kristalnega sladkorja

50 ml vode

25 ml vode

5 g škroba (Gustin)

Maline, sladkor in 50 ml vode zavremo. Škrob gladko zmešamo z ostalo vodo, prilijemo k malinam in med mešanjem kuhljamo še eno minuto, da se nadev zgosti. Ohladimo.

Karamelni mousse

110 g kristalnega sladkorja

60 g sladke smetane za stepanje

60 g masla

4 lističi želatine

450 g sladke smetane za stepanje

sol po želji

Najprej stepemo 450 g sladke smetane in jo damo na hladno. V kozici na srednjem ognju stopimo sladkor. Ko dobi zlato karamelno barvo, mu med mešanjem počasi prilivamo smetano (60 g). Nazadnje dodamo še maslo in mešamo, dokler se stopi. Karamelo rahlo posolimo. Lističe želatine 5 minut namakamo v hladni vodi, jih med dlanmi ožamemo in stopimo v karameli. Precedimo in ohladimo do mlačnega - vmes večkrat premešamo.

Biskvit prerežemo na dve enaki plasti. Spodnjo plast biksvita položimo na podstavek, namestimo obroč in navlažimo (mleko, kakav ali sladkorna raztopina). Premažemo s polovico malinovega nadeva (pustimo 2 cm prostega roba). Še topli karameli v dveh ali treh korakih primešamo stepeno smetano. Polovico kreme razporedimo po malinovem nadevu (najprej ob robu) in površino poravnamo. Postopek ponovimo (biskvit, malinov nadev, karamelni mousse) in torto damo v hladilnik, da se ohladi in učvrsti. 

Čokoladni preliv

110 g mlečne čokolade

60 g sladke smetane za stepanje

Smetano segrejemo do vretja in jo prelijemo po koščkih čokolade. Počakamo minuto in gladko zmešamo. Prelijemo po ohlajeni kremi in torto vrnemo v hladilnik, da se čokolada strdi.

Ohlajeni torti snamemo obroč in jo poljubno dekoriramo.

bottom of page