top of page
KIVI KOCKE 
(s pudingom in mascarpone sirom)
Kivi kocke

Kivijeve kocke s pudingom in mascarpone sirom so slastne, sveže in enostavne za pripravo. Sladka vaniljeva krema se odlično ujame z rahlo kiselkastim kivijevim želejem. Za dober kivijev žele pa je pomembno, da uporabimo zrele kivije.

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 16 x 26 cm.

Biskvit

2 jajci (M)

60 g kristalnega sladkorja

50 g gladke moke

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in jo vmešamo z lopatko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo 13 minut. Med peko biskvita pripravimo sladkorno raztopino iz 1 dl vode in 1 limoninega ali vaniljevega sladkorja.

Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.

Krema

350 ml mleka

1 zavitek praška za puding z okusom vanilje

100 g kristalnega sladkorja

300 g mascarpone sira

3 dl mleka zavremo; ostalo mleko gladko zmešamo s praškom za puding in sladkorjem. Mešanico med mešanjem prilijemo k vrelemu mleku in skuhamo gost puding. Na stik ga pokrijemo s plastično folijo in ohladimo.

Mascarpone sir gladko razmešamo, prav tako gladko razmešamo ohlajen puding. Puding nato dodamo k mascarpone siru in mešamo tako dolgo, da se sestavine lepo povežejo in dobimo gladko kremo.

Biskvit damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo okvir. Premažemo ga s kremo in površino gladko poravnamo. Damo v hladilnik, da se krema učvrsti in ohladi. 

Kivijev žele

230 g očiščenega, zrelega kivija (3 kiviji)

50 ml vode

2 vaniljeva sladkorja

2,5 lističa želatine (dva lističa in pol)

kapljica zelenega jedilnega barvila

Kivi olupimo, splaknemo pod vodo in prepolovimo. S paličnim mešalnikom ga zmeljemo v pire; dodamo še sladkor in vodo, premešamo in na nizki temperaturi kuhljamo 5 minut. Lističe želatine 5 minut namakamo v hladni vodi, nato jih z dlanmi ožamemo in stopimo v toplem pireju. Pire ohladimo do mlačnega in ga prelijemo po ohlajeni kremi. 

Pecivo ohlajamo vsaj 6 ur. 

bottom of page