top of page
KIVIJEVE KOCKE
Kivijeve kocke

Kivijeve kocke so sočne in sveže, s kremo brez želatine in preproste za pripravo. Z njimi smo se v domačem krogu sladkali na letošnji trgatvi, kjer je sladica vedno kraljica. :)

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 18 x 25 cm.

Biskvit

5 jajc

150 g sladkorja

120 g moke

30 g škroba

Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo vsaj 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko s škrobom in jo nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj 23-25 minut. Če je biskvit pečen, preverimo z zobotrebcem. Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dva enaka dela.

Krema

500 g pasirane skute

250 g mascarpone sira

70 g sladkorja v prahu

1 čajna žlička vaniljeve paste ali ekstrakta

Skuto gladko zmešamo z mascarpone sirom. Dodamo sladkor v prahu in vaniljo ter ponovno premešamo, da dobimo gladko kremo. Razdelimo jo na dva enaka dela.

Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, namestimo obod in navlažimo s poljubno sladkorno raztopino. Premažemo s polovico kreme in površino gladko poravnamo. Pokrijemo z drugim biskvitom in postopek ponovimo. Pecivo damo v hladilnik, da se krema ohladi in pripravimo žele.

Kivijev žele

5 zrelih kivijev

20 g vaniljevega sladkorja

20 g sladkorja

2,5 lističev želatine (dva lističa in pol)

Kivije olupimo, narežemo in zmeljemo v pire. Dodamo sladkorje in na srednjem ognju zavremo. Z občasnim mešanjem kuhamo vsaj 5 minut, nato odstavimo in nekoliko ohladimo. - če kivija ne bomo pokuhali, pire ne bo želiral. Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi. V še toplem pireju stopimo ožete lističe želatine in ga prelijemo po ohlajeni kremi. Ohlajeno pecivo narežemo na kocke in poljubno dekoriramo.

bottom of page