top of page
MEDENE REZINE
Medene rezine

V sklopu kampanje #začebele je nastal ta slasten meden recept za vse ljubitelje medu in v podporo čebelam, katerim bo kampanja pomagala do novega doma. Nagradni natečaj poteka na Instagramu, več pa si lahko pogledate na spletni strani www.zacebele.si in mojem IG profilu.

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 25 x 17 cm.

Biskvit

4 jajca (velikostni razred M)

100 g kristalnega sladkorja

1 žlička vaniljeve paste

40 ml vode

50 g cvetličnega medu

120 g gladke moke

50 g mletih mandljev (za domačo peko)

5 g pecilnega praška

Pečico segrejemo na 180°C. Jajci ločimo. Rumenjake bledo stepemo s sladkorjem, medom, vaniljo in vodo. Stepamo tako dolgo, da masa naraste. Beljake stepemo v sneg. Rumenjakom primešamo presejano moko s pecilnim praškom in mandlje ter gladko zmešamo. Nazadnje z lopatko v dveh korakih primešamo sneg beljakov. Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 20 minut. Pečen biskvit nekaj minut ohlajamo v pekaču, nato ga previdno vzamemo iz pekača in ohladimo na mreži. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dva enaka dela.

Sladkorna raztopina

130 ml vode

1 vaniljev sladkor

Vodo zavremo s sladkorjem in ohladimo.

Vaniljeva krema 

350 ml mleka

2 rumenjaka

70 g sladkorja

1 žlička vaniljeve paste

25 g cvetličnega medu

50 g škroba

40 g masla

200 g mascarpone sira

20 g sladkorja v prahu

6 žlic češnjeve marmelade

250 ml mleka zavremo, ostalega pa gladko zmešamo z rumenjaki, sladkorjem, vaniljo, medom in škrobom. Mešanico med stalnim mešanjem prilijemo k vrelemu mleku in skuhamo gosto kremo. Kuhano kremo odstavimo, v njej stopimo maslo in dobro premešamo. Na stik jo pokrijemo s plastično folijo in ohladimo vsaj do mlačnega. Ohlajeno kremo z ročnim mešalnikom gladko zmešamo. Mascarpone sir zmešamo s sladkorjem, dodamo vaniljevo kremo in mešamo, da se sestavine povežejo. Kremo razdelimo na dva dela.

Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo okvir. Enakomerno ga premažemo s tremi žlicami marmelade, nato še s polovico kreme in površino poravnamo. Na kremo položimo drugo plast biskvita, ga prav tako navlažimo, premažemo z marmelado in ostalo kremo. Površino gladko poravnamo in pecivo damo v hladilnik, da se krema nekoliko učvrsti in ohladi. 

Glazura

120 g bele čokolade

4 žlice olja

3 žlice nasekljanih praženih lešnikov

Čokolado z oljem stopimo nad paro in ohladimo do mlačnega. Primešamo lešnike in enakomerno prelijemo po kremi. Pecivo ohlajamo nekaj ur, nato ga narežemo na kocke ali rezine. 

bottom of page