top of page
MEDENE REZINE
Medene rezine

Medene rezine zahtevajo nekoliko več časa za pripravo, trud pa bodo poplačale z okusom. Med plastmi medenega testa se skriva slastna krema iz smetane, kisle smetane in kondenziranega mleka, ki je noro dobra! Najbolje, da se prepričate sami. 

Sestavine ustrezajo velikosti približno 23 x 16 cm.

Testo

160 g masla

180 g kristalnega sladkorja

85 g gozdnega medu

7 g sode bikarbone

2 jajci (velikostni razred M)

325 g gladke moke

1. Maslo, sladkor in med damo v kozici in z metlico mešamo, da se sestavine stopijo in zmes rahlo zavre. 

2. Dodamo sodo bikarbono in z metlico mešamo še 1 minuto. V tem času se bo masa nehala peniti in bo potemnela. Odstavimo in ohladimo.

3. Ohlajeni masi z metlico primešamo eno po eno jajce, nato vmešamo še presejano moko. Dobimo maso, ki po teksturi spominja na smolo. Razdelimo jo na 4 dele - vsak bo težek približno 200 g. 

4. Iz papirja za peko izrežemo 4 liste, velikosti 23 x 16 cm. Pečico segrejemo na 190°C.

5. Vsak papir za peko enakomerno premažemo z maso. Ker je ta zelo lepljiva, si pomagamo z mokrimi rokami in paletnim nožem. 

6. Testa prestavimo na večji pekač in pečemo približno 6-7 minut. Pečena testa previdno prestavimo na mrežo in popolnoma ohladimo.

Krema

170 g sladke smetane za stepanje

100 g kisle smetane

50 g kondenziranega mleka

*20 g sladkorja v prahu (po želji)

5 g utrjevalca za smetano (Kremfix)

Smetano stepamo s sladkorjem in utrjevalcem. Proti koncu stepanja dodamo še kislo smetano in kondenzirano mleko, ter premešamo le še toliko, da se sestavine povežejo.

Na podstavek položimo eno plast testa in jo enakomerno premažemo s tretjino kreme. Postopek ponovimo še dvakrat, pokrijemo z zadnjo plastjo testa in z rokami nežno potisnemo ob kremo. Pecivo ovijemo z živilsko folijo in damo v hladilnik za vsaj 6 ur, da se prepoji. 

bottom of page