top of page
PARIS BREST
Paris Brest

Naj vam predstavim Paris Brest - božansko sladico iz paljenega testa, polnjeno z lešnikovo kremo in lešnikovim pralinejem. Nadeve poljubno menjamo, ampak tega moooorate poskusiti!

Sestavine za en večji venček (kot na sliki):

Lešnikov praline

100 g kristalnega sladkorja

90 g praženih lešnikov

žlička olja po potrebi

Iz sladkorja pripravimo suho karamelo, vanjo stresemo pražene lešnike in premešamo. Oblite lešnike stresemo na list papirja za peko ali silikonsko podlago in počakamo, da se ohladi. V zmogljiv mešalnik (blender) postopoma dodajamo nalomljeno karamelo z lešniki. Najprej zmeljemo v prah, nato s presledki mešamo, da dobimo gladko pasto. Po potrebi dodamo žličko olja. 

Lešnikova praline krema

100 g sladke smetane za stepanje (smetana A)

40 g mleka

90 g lešnikovega pralineja

2 lističa želatine

100 g bele čokolade

160 g sladke smetane za stepanje (smetana B)

Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Smetano A, mleko in praline združimo v manjši kozici in z občasnim mešanjem segrejemo do vretja. Odstavimo, dodamo ožeto želatino in mešamo, da se raztopi. Prelijemo po čokoladi, počakamo eno minuto in z lopatko počasi mešamo, da se čokolada stopi. Prilijemo hladno smetano B in ponovno premešamo, da se sestavine povežejo. Kremo pokrijemo s plastično živilsko folijo tako, da se folija dotika kreme in damo za vsaj eno uro v hladilnik (raje dve).

Paljeno testo

100 ml vode

2 g soli

3 g kristalnega sladkorja

50 g masla

55 g gladke moke

2 jajci (velikostni razred M)

Pečico ogrejemo na 185°C.

 

Vodo, sol, sladkor in maslo segrejemo do vretja. Odstavimo, naenkrat primešamo vso presejano moko hkrati in zmešamo v enotno maso. Pristavimo in na srednji temperaturi med mešanjem testo kuhamo/palimo še približno dve minuti. Prestavimo ga v plastično posodo in ohlajamo 10 minut. Jajca razžvrkljamo in jih postopoma dodajamo k ohlajenemu testu. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko, elastično in svetleče testo brez grudic - mešamo lahko ročno ali z mešalnikom.

 

Dresirno vrečko, opremljeno z večjim okroglim nastavkom, napolnimo z maso (pri tem pazimo, da med maso v vrečki ni zraka). Na list papirja za peko (s svinčnikom) ali silikonsko podlago (z moko) zarišemo krog premera 18 cm in na rob nabrizgamo 8 velikih kupčkov, med vsakega pa še po enega manjšega. Prst pomočimo v hladno vodo in pogladimo vršičke, nato testo obilno posipamo s sladkorjem v prahu.

 

Pečemo 15 minut na 185°C, nato temperaturo znižamo na 175°C in pečemo še 15 minut. Po 30 minutah peke pečico odpremo, vsako princesko na hitro prebodemo z zobotrebcem in pečemo še 10 minut. Pečen venček previdno vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži. Ohlajenega prečno prerežemo. 

 

Dobro ohlajeno kremo z ročnim mešalnikom stepemo, da naraste in pridobi na teksturi (ne stepamo predolgo, da se ne sesiri). Dresirno vrečko, opremljeno z večjim zvezdastim nastavkom napolnemo s kremo in nabrizgamo spodnji del venčka. V vsak kupček kreme nabrizgamo še preostanek lešnikovega pralineja. Venček previdno pokrijemo z zgornjim delom testa in poljubno dekoriramo. 

bottom of page