top of page
SKUTIN GOZDIČEK 
(skuta&gozdni sadeži)
Skutin gozdiček, rezine s skuto in gozdnimi sadeži, skutine rezine

Sestavine ustrezajo pekaču velikosti 18 x 28cm.

 

Biskvit


4 jajca 
125 g kristalnega sladkorja  
125 g gladke moke

Pečico segrejemo na 180°C. Jajca s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko in jo nežno vmešamo z lopatko. Maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 13-15 minut. Pečen biskvit previdno prestavimo na mrežo in ga ohladimo. Ohlajen biskvit prečno prerežemo na dve plasti.

Sladkorna raztopina

150 ml vode

20 g kristalnega sladkorja

10 g vaniljevega sladkorja

Vodo s sladkorji zavremo in ohladimo.

Skutina krema z gozdnimi sadeži

500 g pasirane skute (še enkrat jo spasiramo s paličnim mešalnikom) 
300 g zamrznjenih gozdnih sadežev 
100 g kristalnega sladkorja
4 lističi želatine 
40 g sladkorja v prahu oz. po okusu

250 g sladke smetane za stepanje

Sladko smetano srednje čvrsto stepemo in damo na hladno. Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Gozdne sadeže s kristalnim sladkorjem segrejemo do vretja, zmeljemo s paličnim mešalnikom in v njih raztopimo ožeto želatino. Pire ohladimo do mlačnega in ga prilijemo k skuti. Dodamo sladkor v prahu in gladko zmešamo. Z lopatko primešamo stepeno smetano in kremo razdelimo na dva enaka dela.

Sestavljanje

Spodnjo plast biskvita damo na podstavek, navlažimo s polovico sladkorne raztopine in namestimo okvir. Biskvit enakomerno premažemo s polovico kreme, površino poravnamo in postopek ponovimo (vrhnji biskvit obrnemo z zgornjo plastjo navzdol). Damo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se krema dobro ohladi, nato jo prelijemo s sadnim prelivom.

Sadni preliv

150 g zamrznjenih gozdnih sadežev

30 ml vode

40 g kristalnega sladkorja

2 lističa želatine

Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi. Gozdne sadeže, vodo in sladkor segrejemo do vretja in grobo zmeljemo s paličnim mešalnikom. V pireju raztopimo ožeto želatino in ga ohladimo do mlačnega. Mlačen preliv enakomerno prelijemo po kremi in damo v hladilnik, da želira. 

Ohlajene rezine poljubno narežemo in dekoriramo.

bottom of page