top of page
TIRAMISU ZLOŽENKA
Tiramisu

Ta tiramisu je reeeees božansko dober, pa še privlačen za oko. Tokrat sem jajca toplotno obdelala/pasterizirala, tako da je vsak strah pred surovimi jajci popolnoma odveč. Za zlaganje sem uporabila kar pekač za kruh, lahko pa si sestavine prilagodimo in ga naredimo v drugačni obliki.

Sestavine ustrezajo pekaču za kruh (trapezne oblike) notranjih mer 25 x 12 cm.

Kavna mešanica

1 dl espresso kave

30 g kristalnega sladkorja

80 ml mleka

Kavo prelijemo po sladkorju in mešamo, da se sladkor stopi. Prilijemo še mleko, premešamo in damo na stran.

Savoiardi piškoti

22 piškotov

in sicer:

za najožji, spodnji del pekača potrebujemo 6 piškotov, prerezanih na pol. Najprej jih bomo položili vodoravno, nato zapolnili pekač ob strani še pokončno. 

Za srednjo plast jih potrebujemo 8, s tem, da jim po potrebi odrežemo rob.

Za vrhnjo plast potrebujemo 8 celih piškotov.

Krema

2 jajci (M)

120 g kristalnega sladkorja

430 g mascarpone sira (bolje, da uporabimo bolj čvrstega)

1 zamašek Baileysa po želji

Jajci zmešamo s sladkorjem in jih 10-15 minut stepamo nad paro oz. tako dolgo, da masa doseže 65 do 70 stopinj (nad to temperaturo se bodo jajca začela kuhati). Dobimo bledo, kremno maso, v kateri ni čutiti sladkorja pod prsti. Odstavimo s pare in stepamo še 3 minutke, nato pustimo, da se ohladi. Ohlajeni jajčni masi dodamo mascarpone sir in z ročnim mešalnikom premešamo le toliko, da se sestavine dobro povežejo.

Sledi sestavljanje.

Pekač obložimo s plastično folijo tako, da folija na vseh straneh visi iz pekača.

Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v kavo in jih zložimo na dno pekača. Premažemo jih s polovico kreme in pokrijemo s piškoti, ki smo jih prav tako na hitro in z obeh strani pomočili v kavo. Sledi druga polovica kreme in zadnja plast namočenih piškotov. S folijo, ki nam kuka iz pekača pokrijemo pecivo in ga damo v hladilno za vsaj 6 ur. Ohlajen tiramisu "odgrnemo", ga zvrnemo na krožnik, dvignemo pekač in previdno odstranimo plastično folijo. Posipamo ga z grenkim kakavom v prahu in postrežemo. 

bottom of page