top of page
VANILJEVE KOCKE Z JAGODAMI
(brez peke)
Vaniljeve kocke z jagodami

Pred vami je recept za slastne kocke brez peke z bogato vaniljevo kremo in jagodnim želejem. Kocke so enostavne in hitre za pripravo, zanje pa ne potrebujemo nobenih posebnih pripomočkov, sestavin ali opreme. Vsekakor si zasluži na seznam dopustniških sladic! 

Sestavine ustrezajo pekaču velkosti 25 x 17 cm

Vaniljeva krema

3 rumenjaki (M)

15 g škroba

120 g kristalnega sladkorja

200 g sladke smetane

250 g mleka

6 stiskov vaniljeve paste ali 1 vaniljev strok

4 lističi želatine

250 g sladke smetane (stepene)

Najprej pripravimo vaniljevo kremo, saj ta potrebuje svoj čas, da se ohladi.

Mleko, 200 g smetane in vaniljevo pasto segrejemo do vretja. V posodici gladko zmešamo rumenjake, sladkor in škrob. 

Vrelo mleko odstavimo in ga nekaj prilijemo k rumenjakovi masi. Gladko premešamo, prilijemo k mleku in med stalnim mešanjem na srednji temperaturi kuhamo še približno 5 minut, da se krema zgosti. Odstavimo in pokrijemo s plastično folijo tako, da se dotika kreme. Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi, nato jo med dlanmi nežno ožamemo in raztopimo v kuhani kremi. Dobro premešamo, ponovno pokrijemo s plastično folijo (da se ne naredi skorjica) in ohladimo vsaj do mlačnega. Medtem, ko se krema hladi, srednje čvrsto stepemo 250 g sladke smetane in jo damo na hladno. 

Med hlajenjem kreme si pripravimo še sladkorno raztopino in piškote:

Limonina sladkorna raztopina

250 ml vode

30 g limoninega sladkorja (3 zavitki)

Vodo s sladkorjem segrejemo do vretja.

In še:

28 savoiardi (bebe) piškotov 

Ko je vaniljeva krema mlačna, jo najprej premešamo in nato ji z lopatko primešamo stepeno smetano (krema je bolj redka, vendar se bo v hladilniku strdila).

Sledi zlaganje. Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v še toplo sladkorno raztopino in zložimo na dno pekača ali podstavka, na katerega smo položili okvir (jaz sem zložila dve vrsti po šest piškotov ležeče in nato ob robu še enega in pol pokočno). Prelijemo s polovico kreme in postopek ponovimo (piškoti, druga polovica kreme). Pecivo damo v hladilnik, da se krema učvrsti, nato jo prelijemo z jagodnim (malinovim, borovničevim....) želejem.

Jagodni žele

150 g zmrznjenih jagod

30 ml vode

1 vaniljev sladkor oz. po okusu

2 lističa želatine

Jagode zavremo z vodo in sladkorjem. Lističe želatine 5 minut namakamo v hladni vodi. Jagode zmeljemo v pire, ga malenkost ohladimo in v še toplem raztopimo ožete lističe želatine. Prelijemo ga po kremi in pecivo ohlajamo vsaj 6 ur.

bottom of page